Strādā eksperimentējot
Daudzeses pagasta “Balseros”, SIA “B4Star”, sadarbojoties ar biedrību “Aizkraukles rajona partnerību”, piesaistījis līdzekļus no LEADER programmas mājražošanas atbalstam. Par projektā gūto finansējumu uzbūvēta ēka, kurā notiek mājražošana — gaļas apstrāde, pārstrāde un fasēšana vakuumā. Tāpat iegādātas divas lielās žāvētavas, arī saldētava, kurā gaļa tiek uzglabāta gan pirms marinēšanas, gan pēc tam. Pārējās darbam nepieciešamās iekārtas, piemēram, gaļas maļamās mašīnas un desu izgatavošanai nepieciešamās ierīces, iegādātas par pašu līdzekļiem.
Uzņēmuma īpašniece Solveiga Laizāne stāsta, ka “Balseros” ražo karsti kūpinātu cūkgaļas krūtiņu, kūpina vistas gaļu, vistu šķiņķīšus, desas. Pašu radīta ir desa ar dzērvenēm, kas jau iekarojusi pircēju “vēderu”, Līgo svētkiem varēs iegādāties arī šašliku.
SIA “B4Star” sadarbojas ar diviem partneriem — uzņēmumu “Miķelānu bekons” un “TMT”, no kura iegādājas arī garšvielas.
“Lielākoties savu produkciju pārdodam tirdziņos. Pirmajos divos darbības gados, kamēr pamazām ieejam tirgū, ražojam nelielos daudzumos. Ļoti nozīmīgi ir “IGA centra” tirdziņi, kuros mums jau ir sava tirdzniecības vieta, pastāvīgie pircēji, esam Jaunjelgavā “RADU” tirgū, katru sestdienu braucam uz Neretas tirgu, kur mums jau ir izveidojies pastāvīgo klientu loks. Bijām Jēkabpils tirgū, tur mums veicās ļoti labi. Pamazām paplašinām savu darbošanās zonu. Vienmēr mājās braucu ar tukšām kastēm, tas ir svarīgi,” stāsta Solveiga Laizāne.
“Balseru” saimniece stāsta, ka visas gaļas marinādes top garšojot un eksperimentējot, neizmanto receptes no grāmatām vai interneta. Solveiga savā darbā ņēmusi vērā speciālistu viedokli jautājumos par kūpināšanas temperatūru un vēl dažādas nianses, jo tāpat savu recepti otram neviens meistars neatklās. Lai “Balseros” ražotā gaļa būtu mīksta, lai to nepāržāvētu un “uzķertu” pareizo temperatūru, vajadzīga pieredze, kļūdas, un tas ir iegūstams, tikai darot un eksperimentējot.
“Mēs esam daudz mājražotāju, kas kaut ko ražo, arī gaļas izstrādājumus, tāpēc jādomā kaut kas jauns un citādāks. Mēģinām krūtiņu sasiet un sarullēt, sasiet stingri kopā, lai tā ir citādāka, nekā ierasts. Mūsu produkcija ir jau ļoti iecienīta ārzemnieku vidū — to daudzesiešu, kuri strādā ārzemēs. Viņi labprāt pērk gaļu vairumā un ņem to līdzi, tāpēc mēs arī iegādājāmies vakuuma iekārtu, lai varētu gaļu iepakot un tā ilgāk būtu svaiga.”
Kopējās attiecināmās izmaksas – 39 802 EUR, apstiprinātais publiskais finansējums – 27 861,4 EUR.