LEADER projektu uzraudzība Kokneses novadā

22.07.2020.

2020.gada 30.jūnijā un 8.jūlijā Aizkraukles rajona partnerības administrācija devās realizēto LEADER projektu uzraudzībā uz Kokneses novadu.

Uzraudzību iesākām Kokneses zemnieku saimniecībā “Bļodiņas”  ar Ineses Stičinskas realizēto projektu “Bioloģiskā piena pārstrāde”, kura ietvaros iegādāti šādi agregāti: piena separātors, mikseris, mehāniskā siera prese ar galdu, konvekcijas krāsns, ledusskapis un siera katls. Kā atzina I.Stičinska, iegādātie pamatlīdzekļi ievērojami palielinājuši mājražošanas jaudu. Zemnieku saimniecībā tiek ražots biezpiens, krējums, sviests, svaigie sieri ar dažādām piedevām, cepumi un medus kūka. Notiek darbs pie jaunā produkta – jogurta ar dažādām ogām.

Koknesē pie biedrības “Pērses krasts” vadītājas Itas Lejiņas tika apskatīti divu projektu rezultāti. 2017.gada projekta “Koknese – Daugavas senleja un Pērses grava 20.gs. 30tie gadi” ietvaros ir veikta Daugavas un Pērses krastu kultūrvēsturiskā izpēte, kuras autore ir Sarmīte Rode, un izveidots makets ar identificējamiem vēsturiski nozīmīgiem objektiem Daugavas posmā pie Kokneses pilsdrupām un Pērses gravas. Makets izvietots Kokneses TIC telpās un ir iecienīts apskates objekts gan vietējo iedzīvotāju, gan daudzo tūristu vidū.

Ne mazāk tūristiem saistošs ir biedrības “Pērses krasts” 2018.gada projekts “Interaktīvā informācijas stenda izveide maketam “Koknese – Daugavas senleja un Pērses grava 20.gs. 30tie gadi””, kura ietvaros radīts atraktīvs un inovatīvs kultūrizglītojošs pakalpojums, papildinot maketu ar digitālu saturu un 3D virtuālas pastaigas iespējām. Biedrība aktīvi sadarbojas ar Kokneses tūrisma informācijas centru. Interaktīvais informācijas stends ir labs piemērs kultūrizglītojošu pasākumu nodrošināšanai.

SIA “Piestātne Pērsejas” ar projektu “Ar SUP pa Daugavu un Pērsi” ir radījis jaunu aktīvās atpūtas piedāvājumu Koknesē. Tiek iznomāti projekta ietvaros iegādātie 8 SUP dēļi ar aprīkojumu dažāda sagatavotības līmeņa braucējiem. Jaunais pakalpojums dod iespēju no otras puses apskatīt Daugavas senlejas un Pērses gravas kultūras un vēstures mantojumu, kā arī aktīvi un veselīgi pavadīt brīvo laiku Koknesē.

Kokneses novada pašvaldības projektus apskatījām 8.jūlijā. Kultūras namā ar projekta “Skaņu aparatūras iegāde Kokneses kultūras namam” ietvaros iegādātām 4 skandām un 2 subbass skandām, ir nodrošināta mūsdienu prasībām atbilstoša pasākumu apskaņošana. Bet ar projektu “Latviešu tautas tērpu un kora tērpu iegāde Kokneses novada kolektīviem” izveidots un uzlabots vizuālais tēls pieciem deju kolektīviem un sieviešu korim.

Projekta “Bērnu rotaļu laukuma izveide pie Kokneses Ģimenes atbalsta dienas centra” rezultātā izveidota aktīvās atpūtas zona, kas nodrošina brīvā laika pavadīšanas iespējas ģimenēm ar bērniem, jauniešiem u.c. apmeklētājiem.

Ar projektu “Kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana Kokneses novadā” izveidots jauns pakalpojums. Kapsētu digitalizācija atvieglo iedzīvotājiem informācijas ieguvi par brīvajām apbedījumu vietām, kā arī sniedz informāciju par senču atdusas vietām. Digitalizētas 4 kapsētas (Baznīcas kapi; Zutēnu kapi Bebros; Atradzes kapi; Iršu kapi). Katrā kapsētā uzstādīts kapu izvietojuma plāns, kas papildināts ar norādi par kapsētā apbedītām ievērojamām, sabiedrībā pazīstamām personām.

Komentāru nav
Pievienot komentāru
Tuvākie notikumi
Visi