Īsās piegādes ķēdes – jauns projekts. Somijas pieredze.

23.10.2022.

Biedrība “Aizkraukles rajona Partnerība” ir piekritusi būt par partneri jaunā projektā “Bioloģiskā pārtika un ilgtspējīgas pārtikas piegādes ķēdes”, kur apvienojušies 6 dažādi partneri no šādām valstīm: Slovēnija (vadošais partneris), Polija, Itālija, Somija, Zviedrija un Lietuva.

Projekta mērķis ir dalīties ar labo praksi īsajās piegādes ķēdēs, kas, kā zināms, Latvijā nākamajā plānošanas periodā, būs īpaši svarīga tēma ar iespēju pieteikties papildus finansējumam.

No 2022.gada 11.-14.oktobrim notika pirmais pieredzes brauciens uz Somiju, kur labo praksi devās iepazīt projektu vadītāja Ilvija Ašmane. LAG “Aktion Osterbotten” ir otra lielākā vietējā rīcības grupa Somijā pēc iedzīvotāju skaita un teritorijas platības. Tās teritorija atrodas Ostrobothnia rietumu apgabalā pie jūras un tajā ietilpst Kvarken arhipelāgs, kas ir iekļauts Unesco Pasaules mantojumā. Teritorijā dzīvo 97% zviedru valodā runājoši somi un paši atzīst, ka ikdienā bieži vien sarunājas zviedriski. Jāatzīst, ka Somijā tika rādīti daudz un dažādi labie piemēri. Tad nu īsi par dažiem no tiem.

Kā pirmo apmeklējām vietējo lauksaimnieku FinneFarm, kuram kopumā pieder ap 70 ha zemes. Tas ir ģimenes uzņēmums, kurā tiek iesaistīta visa ģimene. Viņu pamatprodukcija ir svaigi dārzeņi, kur puse no izaudzētā pa tiešo tiek pārdota restorāniem, veikaliem un skolām. Pašiem pieder arī mazs veikaliņš, kur vietējie var iegādāties viņu produkciju. Šobrīd problēma ir kūdras ieguve stādu audzēšanai un strādnieki, kurus piesaistīt lauku darbiem paliek aizvien grūtāk.

Lai samazinātu pārtikas atkritumus zemākas kvalitātes dēļ, ir izveidots veikaliņš LivsVinn, kurā iespējams iegādāties samazinātas kvalitātes preces par vismaz 20% lētāku cenu. Tajā var iegādāties gan pārtiku, gan second-hand apģērbus un sadzīves preces. Arī dārzeņi, kas neder lielveikalu ķēdēm ar augstām prasībām, nonāk te, kur tos vietējie iegādājas ar nelieliem defektiem, taču par zemāku cenu.

Pusdienojām milzīgā siltumnīcā Linds kok, kur saimniece aizraujas ar tropisko augu un dažādu augļu audzēšanu. Tajā notiek dažādi pasākumi – kāzas, dzimšanas dienas, ballītes utt. Papildus tam tiek audzētas zemenes siltumnīcās, kuras var nopirkt turpat pie ēkas, atstājot naudiņu kastē.

Lielu pārsteigumu visiem raisīja olu bode Aggboden, kas darbojas bez pārdevēja. Sistēma pavisam vienkārša – internetā pasūta olas, tiek atsūtīts durvju kods. Aizbraucot uz kiosku, pircējs ieiet iekšā, izvēlas olu daudzumu, pats samaksā terminālī un paņem nopirktās olu paletes. Sistēma darbojas uz pilnīgu cilvēku uzticību – paņem tik daudz, par cik samaksāji. Saimnieks ir lielākais olu ražotājs apkārtnē, kopumā pieder ap 40 000 vistu, kuru olas tiek piegādātas vietējiem veikaliem, restorāniem utt.

Vietējais zivju veikaliņš Fjardskars fishing port savu produkciju sagādā no 70 zivju piegādātājiem. Saimniekam pieder 2 zivju veikali – viens jūras krastā un otrs pilsētā Vaasa. Pa vasaru lielāks pieprasījums ir šim veikalam, savukārt ziemā pretēji. Tiek pārdotas visas pieejamās sezonas zivis un klāt piepirkts lasis no Norvēģijas klāsta paplašināšanai. Turpat uz vietas zivis tiek kūpinātas un arī pārstrādātas dažādos produktos – konservos, salātos utt.

 

Kvarken alus darītava atrodas arhipelāga tālākajā galā, kas īpašniekam nebija šķērslis darītavas atvēršanai. Pirms pāris gadiem nemaz nebija atļauts šajā vietā veidot kādu ražotni, taču šobrīd jau ražotne spēj radīt ap 40 000 litru alus gadā vairāk kā 20 dažādos veidos.

Dienas laikā tika iegādāti produkti no visiem apmeklētajiem punktiem un vakarā īsta šefpavāra vadībā kopā gatavojām vakariņas. Jāteic, ka tās bija izcili gardas, jo pašu gatavotas no svaigiem dārzeņiem un produktiem.

Otrā rītā brokastu laikā tikām iepazīstināti ar Farm Store Map, kas ir google kartē apkopoti vietējie uzņēmumi. Informācija vēl tiek papildināta. Rīks darbojas mārketinga nolūkos, kur jebkurš var ieiet un apskatīties pamatinformāciju – redzēt atrašanās vietu kartē, kontaktinformāciju, ko pārdod, darba laiku utt.

Pēc tam viesojāmies uzņēmumā Boden Box, kas radies covid ietekmē – tas ir internetveikals ar milzīgu noliktavu. Kad pandēmijas laikā nebija iespējams pulcēties, jauni puiši uzcēla noliktavu, iepirka visas nepieciešamās preces, papildus iekļaujot iespēju iegādāties vietējos pārtikas produktus. Uzņēmumā strādā 3 darbinieki un tam ir spēcīgi attīstīta loģistika. Šobrīd tam vidēji ir 50-100 pasūtījumi nedēļā, savukārt pandēmijas laikā tie bija pat 150 pasūtījumi dienā. Sistēma ir izveidota tā, lai efektīvi sapakotu pasūtījumu. Neatkarīgi no attāluma, piegāde maksā 5 eur un vidējais pasūtījums maksā aptuveni 80 eur.

REKO ring izveidojās pavisam dabiski – vietējiem iedzīvotājiem nebija iespējams iegādāties vietējos lauku produktus, tie parasti aizceļoja uz Helsinkiem un pēc tam tika sūtīti atpakaļ uz veikaliem. REKO riņķa aizsācējs ir Thomas Snellman, kurš pilsētā Jakobstad vietējiem iedzīvotājiem izveidoja slēgtu facebook grupu, kur satiekas pārdevējs ar pircēju. Pārdevējs prezentē savu preci ar bildēm un aprakstu facebook grupā un pircējs komentāros ieraksta, cik lielu apjomu vēlas iegādāties. Tad visi satiekas vienā konkrētā vietā un laikā, kur pārdevējs pa taisno no mašīnas pārdod savu preci pircējam. Netiek patērēts lieki laiks stāvot un gaidot, kamēr pircējs atnāk, kā arī netiek saražots vairāk, tādējādi prece nepaliek veca – tiek sagādāts tāds apjoms, cik ir pasūtīts; turklāt bez starpniekiem. Šāda pirmā grupa tika izveidota 2013.gadā, kad bija radīti šādi 2 riņķi jeb facebook grupas, kur tirgojās 15 ražotāji un 400 pircēji. 2018.gadā šī kustība jau ir 20 valstīs ar aptuveni 600 riņķiem. Šobrīd jau tas viss ir 4 kontinentos. Bijām liecinieki vienai šādai tikšanās reizei, kad plkst.17.30 pēkšņi sarodas ap 10 automašīnām, tās atver savus mašīnu bagāžniekus, izliek galdiņus un kastes. Tai pašā mirklī laukums ir pilns ar pircējiem, kas pazīst savu pārdevēju. Process notiek vienā acumirklī un pēc brīža jau viss ir novākts un mašīnas dodas uz nākamo šādu laukumu, kur gaida jau nākamie pircēji.

Pēcāk iepazināmies arī ar bioloģisko medus ražotāju Marcs Gard, kas ar sievu pārcēlies no Luksemburgas uz dzīvi šeit un ir ar 45 gadu pieredzi biškopībā. Kopā viņiem ir ap 250 saimēm, kas izvietotas 30 dažādās vietās. Lielākoties savu produkciju eksportē uz Zviedriju.

Interesants bija pēdējais ģimenes uzņēmums Jeriko Gard, kas ir uzbūvējis maiznīcu ar milzīgu maizes krāsni, lai tajā gatavotu maizi, bulciņas u.c. konditorejas izstrādājumus. Papildus tam viņiem ir 2 ha zemenes. Šiem abiem ir ļoti palīdzējis REKO savas produkcijas pārdošanai un atpazīstamībai.

Brauciens noslēdzās ar īstu melno somu pirti mūsu naktsmītnē Wastinn, kas atradās ūdens krastā. Pirts ir būvēta pēc seno laiku paražām, tā atrodas divos stāvos, viss ir melns ar sodrējiem, krāsns stiepjas līdz pat 2.stāvam. Neatņemama sastāvdaļa pēc izkarsēšanās, protams, ir lekšana aukstā ūdenī. Veselā miesā, vesels gars ?

 

 

 

Komentāru nav
Pievienot komentāru
Tuvākie notikumi
Visi