Lūkojot kaimiņzemes labākos piemērus aprites ekonomikā

11.06.2019.

No 2019.gada 3. – 6. jūnijam projekta Nr. 18-00-A019.333-000003 “Aprites ekonomika lauku reģionos. Global Eko – Inno Eko” ietvaros 4 uzņēmēji ar projektu vadītāju Ilviju Ašmani devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Igauniju. No mūsu reģiona devās šādi pārstāvji: Kristaps Kāpiņš (SIA “Kāpiņa serviss”), Edgars Ratnieks (ZS “Madaras”), Kaspars Baltacis (pašnodarbinātais lauksaimniecības un galdniecības nozarē) un Jānis Bērziņš (“Jāņa kūpinātava”).

Igaunijas vietējās rīcības grupas Laane-Harju Koostookogu teritorija atrodas kādreizējā militārajā un rūpnieciskajā zonā, kas līdz 90tiem gadiem bija slēgta teritorija. Šobrīd šajā vietā ļoti aktīvi attīstās dažādas ražotnes un vietējie uzņēmumi, tāpēc pirmajā dienā devāmies iepazīt tos, kas atrodas Paldiski apkārtnē.

Kā pirmo aplūkojām Cronimet, kas nodarbojas ar metāllūžņu šķirošanu un pārstrādi. Uzņēmums atrodas tuvu pie ostas, tāpēc lielākoties transportēšana notiek pa jūru. Pie viņiem nonāk visi metāllūžņi, kur tie vispirms tiek sašķiroti, tālāk nosvērti un sagatavoti tālākai pārstrādei un transportēšanai.

Pēc tam devāmies aplūkot zivju pārstrādes rūpnīcu. Tajā tiek pārstrādātas tās zivis, kas netiek izmantotas pārtikā cilvēkiem un kas ir mazvērtīgas. No tām tiek ražoti zivju milti un zivju eļļa, kas tālāk tiek izmantota zivju un dzīvnieku barības ražošanai.

Interesanta likās koka grīdu ražotne Bole Floor, kas ir pirmā pasaulē, kura ražo nevis taisnus standarta grīdas dēļus, bet gan ražo tos tādās formās, kā ir audzis koks. Katra grīda ir specpasūtījums, kur ar programmas palīdzību tiek aprēķināts dēļu novietojums un nepieciešamais koka dēļu daudzums.

  

  

Otrajā dienā devāmies uz teritoriju, kur agrāk bija atradies cietums, kurš gruntsūdeņu ietekmē applūda. Šobrīd šī teritorija pieder KB Auto Eesti, kuri attīsta un iekopj šo teritoriju tūrismam, kā arī pārstrādā veco automašīnu stiklus, radot jaunus produktus. Uzņēmums nodarbojas ar mašīnu un to detaļu pārdošanu, remontu un sniedz transporta pakalpojumus.

Baltijas valstīs un citās Eiropas valstīs aizvien lielāku popularitāti pamanās iegūt igauņu uzņēmums Kadarbiku farm, kas no dārzeņiem ražo sulas un smūtijus. Šis ir ģimenes uzņēmums trīs paaudzēs, kurš ir izaudzis liels un stabils un ieņem nopietnu vietu tirgū. Nodegustējām 6 dažādu veidu sulas un apskatījām burkānu pirmapstrādes procesu.

Vērtīgs bija arī kokapstrādes uzņēmums Seve Ehitus, kas sagatavo dažādu māju elementu koka konstrukcijas, piemēram, spāres, jumtu kopā ar siltinājumu, ko, aizvedot pie pircēja, atliek tikai uzstādīt uz jumta un uzlikt pārklājumu; sagatavo arī visas mājas konstrukcijas, kad atliek tikai aizvest uz vietu, kur ir sagatavoti pamati, un māja tiek uzstādīta 2 nedēļu laikā.

   

Komentāru nav
Pievienot komentāru
Tuvākie notikumi
Visi