Aprites ekonomika: labās prakses piemēri Portugālē

15.11.2021.

Autors: Linda Galino

Agrā 8. novembra rītā mūsu komanda astoņu cilvēku sastāvā devās ceļā uz Portugāli, lai iepazītu labos aprites ekonomikas piemērus starptautiskā sadarbības projekta Nr. 18-00-A019.333-000003 “Aprites ekonomika lauku reģionos. Global Eco – Inno Eco” ietvaros. Mūsu vidū ir ražotāji un pakalpojumu sniedzēji no Aizkraukles rajona partnerības teritorijas, savukārt mūs uzņem vietējā rīcības grupa “AD ELO” jeb Vietējās attīstības asociācija Bairradas un Mondego reģionos Portugālē (Associação de Desenvolvimento Local da Bairrada e Mondego, www.adelo.pt). Šī organizācija vietējās sabiedrības labā darbojas jau vairāk nekā 25 gadus un aptver sešas pašvaldības Portugāles rietumos: Cantanhede, Mira, Mealhada, Penacova, Figueira da Foz un Montemor o Velho.

Līdz ar grupu no Latvijas nelielajā Cantanhede pilsētiņā vienlaikus ierodas arī pārējie šī projekta partneru pārstāvji no Itālijas, Igaunijas un Somijas. Pēc viesmīlīgās sagaidīšanas dodamies pie miera, lai uzkrātu spēkus divām intensīvām pieredzes apmaiņas dienām.

Pirmā diena – iepazīstam dažādus ražotājus

Kā pirmo apmeklējam dārzkopības substrātu ražošanas uzņēmumu SIRO Miras pašvaldībā, kurā iepazīstam procesu, kā no meža izstrādes pārpalikumiem top augstvērtīgs komposts, dažādi substrāti nelieliem piemājas dārziem un arī profesionālai lietošanai. Lai produktos būtu nepieciešamais mitrums, uzņēmums importē kūdru, kas nav iegūstama Portugālē. Mums prieks dzirdēt, ka viena no kūdras piegādātājvalstīm ir Latvija. SIRO ražo arī koksnes granulas un dekoratīvus akmentiņus no marmora pārpalikumiem. Neskatoties uz liela mēroga meža ugunsgrēkiem, kas 2017. gada rudenī skāra plašu teritoriju Portugāles vidus un ziemeļu daļā, nopostot arī šī uzņēmuma ražošanas telpas, tas spējis atkopties un ar dubultu sparu atsācis ražošanu.

 

Tālāk dodamies iepazīt plastmasas pārstrādes uzņēmumu “Tecplasnova”, kas pārvērš brāķētās automobiļu detaļas sīkās granulās, no kurām iespējams izgatavot jaunas rezerves daļas, piemēram, automašīnu lukturus u.tml.

 

Apmeklējam arī vietu Penakovas pašvaldībā, kur viena otrai blakus sadzīvo senlaicīgas vējdzirnavas, kas iepriekš tikušas izmantotas graudu malšanai, ar mūsdienīgām vēja elektrostacijām. Vienā no senajām vējdzirnavām iekārtots neliels muzejs, kurā aplūkojami seni vējdzirnavās izmantotie darba instrumenti.

   

Dienai noslēdzoties, iebraucam Mealhadas pašvaldībā esošajā Bussaco nacionālajā parkā, kas vairāk līdzinās mežam. To 17. gadsimtā izveidojuši mūki, teritorijā iestādot simtiem dažādu retu koku sugu, kā arī uzbūvējot nelielu klosteri. Bussaco mežs tiek aizsargāts, un tas ir ļoti labi saglabājies līdz pat mūsdienām.

   

Pašā vakarā viesojamies vīna darītavā Adega Cooperativa de Cantanhede, kas dibināta 1954. gadā un ir viena no ievērojamākajām vīna ražotnēm Portugālē. Tajā top dažādi vīni, tostarp arī dzirkstošais vīns, kura ražošanā tiek izmantota tā pati tehnoloģija, pēc kuras top īstais šampanietis. Vīnogas aug vīna cienītājiem pazīstamajā Bairradas reģionā. Uzņēmums lepojas ar augstiem kvalitātes standartiem ne tikai vīnam, bet arī tā ražošanas procesam.

 

Otrā diena – turpinām smelties pieredzi

Nākamā diena iesākas ar vizīti augļu un dārzeņu tirdzniecības uzņēmumā “Fruti-Taipina, Lda.”. Tas iepērk produkciju no vietējiem audzētājiem un sagatavo to vairumtirdzniecībai un mazumtirdzniecībai gan privātiem uzņēmējiem, gan arī valsts un pašvaldību iestādēm, piemēram, skolām. Lielu vērību uzņēmuma vadība pievērš videi draudzīgiem apstrādes procesiem, tāpēc daļa izmantotās elektroenerģijas uzņēmumā top no atjaunojamiem saules resursiem.

   

Saules enerģiju lauksaimniecībā izmanto arī mūsu nākamais apciemotais uzņēmums – zemeņu, ķirbju un kāpostu audzētājs “Valmarques”. Tas pakāpeniski paplašinājis apstrādājamo zemes platību, atmežojot blakus esošo teritoriju. “Valmarques” produkcijas iepakošanai izmanto videi draudzīgus materiālus, piemēram, kartonu, un bioloģiskos atkritumus pārvērš kompostā, kuru izmanto mēslojumam. Savukārt izlietotās dārzkopības plēves tas nodod otrreizējai pārstrādei.

 

Pēc tam dodamies uz kartupeļu čipsu ražotni Montemor-o-Velho pašvaldībā, tās nosaukums – “SIA Aperitivos Lda”. Ar lielu aizrautību klātienē izsekojam procesam, kā kartupelis pārtop gardā našķī, un klausāmies uzņēmuma pārstāvju pieredzē par ražošanas procesā radušos atkritumu pārstrādi atkārtotai izmantošanai. Tā piemēram, no kartupeļiem iegūtā ciete tiek izmantota papīra ražošanā. Uzņēmums investējis arī divās ūdens attīrīšanas iekārtās.

Vēlāk tiekam iepazīstināti ar vietējiem saldumiem un to ražošanas procesu, kuru atklāj konditorejas “A Pousadinha” pārstāves. Šie šim reģionam tik raksturīgie saldumi ir 100% roku darbs, kura pamatā ir no paaudzes uz paaudzi nodotas tradīcijas un tikai dabīgas izejvielas. Turklāt saskaņā ar senajām ieražām saldumu tapšanā var piedalīties tikai sievietes.

Otro dienu noslēdzam ar būvgružu pārstrādes uzņēmuma “RCD – Resíduos de Construção e de Demolição, S.A.” apmeklējumu Figueira da Foz teritorijā. Uzņēmums būvgružu drupināšanas iekārtās ar ES fondu atbalstu investējis ievērojamus līdzekļus un priecājas, ka pamazām, augot cilvēku izpratnei par atkritumu pārstrādes nepieciešamību, pieprasījums pēc šī pakalpojuma ar katru gadu pieaug. Pārstrādātais materiāls var tikt izmantots, piemēram, ceļu būvē u.tml.

   

Pēc īsas ekskursijas pa tūristu iecienīto pilsētiņu Figueira da Foz Atlantijas okeāna krastā, ieturam pēdējās kopīgās vakariņas un apkopojam redzēto. Apciemoto uzņēmumu pieredze liek secināt, ka aprites ekonomikas principu iekļaušana savā uzņēmējdarbībā ir ne tikai labās gribas, bet arī sociālās atbildības jautājums, turklāt – tā nes arī finansiālu labumu. Kā minēja viens no uzņēmējiem, sarežģītākais ir mainīt mūsu ieradumus.

Paldies Aizkraukles rajona partnerībai un personīgi Ilvijai Ašmanei par iespēju atvest šīs zināšanas mājās un nodot tālāk saviem kolēģiem un arī plašākai sabiedrībai. Paldies par rūpēm visa ceļa garumā un lielisko atmosfēru!

Linda Galino

“Kokneses fonds” administratīvā direktore

 

 

Komentāru nav
Pievienot komentāru
Tuvākie notikumi
Visi