IEDVESMOJIES! MĀCIES! RADI!

31.01.2020.

29.janvārī Aizkraukles rajona partnerības administrācija organizēja pieredzes apmaiņas braucienu projektu ideju radīšanā. Pasākumā piedalījās esošie un topošie uzņēmēji, kas darbojas partnerības teritorijā. Brauciena dalībnieki tikās ar Jelgavas un Ozolnieku novada uzņēmējiem, kuriem ir pieredze LEADER projektu īstenošanā.

Pasākums sākās ar SIA “Positive foods” ražotnes  apmeklējumu, kurā viena no īpašniecēm pastāstīja, kā no augļiem un dārzeņiem pagatavot veselīgas un gardas konfektes. “ABRA” gardumu ražotnē netiek aizmirsti tādi dārzeņi kā burkāni, bietes, ķirbji un kabači. Apmeklējums noslēdzās ar meistarklasi, kurā katrs varēja pagatavot sev tīkamu saldo našķi.

Kā nākamā tika apmeklēta Latvijā radīta inovatīva produkta – cūku pupu ražotne  Jaunsvirlaukas pagastā. SIA “Zekants” ir radījis cūku pupu uzkodu “Pupuchi” ar dažādām garšām – gan saldām, gan sāļām. Atraktīvā pasākumā dalībnieki sacentās savās zināšanās par cūku pupu apstrādi. Protams, neizpalika arī produkcijas degustācija. Uzņēmums realizējis 2 LEADER projektus un  saņēmis “Sējējs 2019” apbalvojumu, kā gada labākais LEADER projekts.

Pasākuma turpinājumā tika apmeklēts ģimenes uzņēmums “Viesu Līči”, kas saimnieko kafejnīcā “Zemnieku cienasts”, kurā varēja baudīt gardas pusdienas. Komplekss piedāvā atpūtas iespējas visai ģimenei un viesnīcu pakalpojumus.

Zemnieku saimniecības “Dārziņi-2” apmeklējuma laikā iepazināmies ar pļavu un lauku augu izmantošanu floristikā un pirts procedūrās. Saimniecībā īstenots LEADER projekts “Dabīgo pirtslietu preču ražošana”.

Vislielāko interesi raisīja enerģiskie piemājas saimniecības “Dzērves” īpašnieki Vircavas pagastā. Saimniecībā jau 20 gadus lielās platībās tiek audzēti tomāti. LEADER projekta ietvaros iegādātajās ražošanas ēkās tiek gatavota tomātu sula, kaltēti tomāti, pesto u.c. produkti no siltumnīcās izaudzētajiem tomātiem. Katru gadu tiek izaudzēti 10 tūkstoši tomātu stādu, no kuriem 4 tūkst. nonāk pašu siltumnīcās, bet pārējie tiek pārdoti.

 

Pasākuma noslēgumā tika apmeklēta SIA “LV Destilāti” Valgundes pagastā. Tīreļu dzītuvē saimnieki iepazīstināja, kā top augstas kvalitātes brandvīns no Latvijā audzētiem augļiem un ogām. Uzņēmuma lepnums ir ozolkokā noturēts ābolu destilāts, kuru pazīst kā kalvadosu. Īpašniekus nebaida apjomīgie uzskaites dokumenti, ko pieprasa  likumdošana pie alkoholisko dzērienu ražošanas.

Pēc brauciena visi jutās iedvesmoti un gandarīti, ka ar LEADER projektiem var panākt tik daudz. Lai gan bieži vien tas ir tikai mazumiņš, lai iesāktu lielas lietas.

Liels paldies Lielupes partnerībai par jauko uzņemšanu! Bija ļoti jauki redzēt, kādi projekti tiek realizēti kaimiņu vietējā rīcības grupā.

Komentāru nav
Pievienot komentāru
Tuvākie notikumi
Visi