VRG Festivāls Slovēnijā

12.09.2018.

No 2018.gada 6. – 9.septembrim projektu vadītāja Ilvija Ašmane devās pieredzes apmaiņā uz Slovēniju, pilsētu Kamnik, kur notika vietējo rīcības grupu (VRG) festivāls (Slovenian LAGs Festival 2018 – Together for local development). Kopumā bija ieradušies vairāk kā 100 dalībnieki no Slovēnijas, Slovākijas, Polijas, Horvātijas, Čehijas un Dānijas. VRG, kas šogad rīkoja šo pasākumu, sauc “Heart of Slovenia”, kas tulkojumā nozīmē “Slovēnijas sirds”. Un ne velti, jo tās teritorija tiešām atrodas Slovēnijas centrā, sirdī, tā ir līdzīga sirds formai un tur dzīvojošie cilvēki ir sirsnīgi un patīkami.

Pirmajā dienā notika seminārs par stratēģijas novērtēšanu, to metodēm un modeļiem. Pēc tam sekojas paneļdiskusija, kuras laikā atklājās dažādu valstu pieredzes šī procesa veikšanā. Bija ļoti interesanti dzirdēt, kā viņi plāno veikt šo novērtējumu, to ieteikumus un problēmas, ņemot vērā to, ka Latvijā šis novērtējuma process jau rit pilnā sparā.

 

Pēc tam sekoja diskusija darba grupās, kur tika apspriests tas, kā jaunie lauksaimnieki var uzsākt biznesu lauksaimniecībā (Newbie project). Izrādās, ka Slovēnijā ir problēma ar lauksaimniecības zemju iegūšanu – visa pieejamā lauksaimniecības zeme tiek pilnībā apstrādāta un jaunam cilvēkam, kurš vēlas uzsākt nodarboties ar lauksaimniecību, nemaz nav iespējas to iegādāties. Auglīgo zemju ir maz ģeogrāfiskā stāvokļa un reljefa dēļ – kalni, nogāzes. Tika izstrādāti ieteikumi, kas būtu jādara, lai šo procesu sakārtotu.

Vakarā bija brauciens pie LEADER projektu īstenotājiem VRG teritorijā. Bijām siera ražotnē, kas ir ģimenes mazs uzņēmums. Tur ražotā siera “trnič” recepte ir senču mantojums, kas gandrīz jau bija pazudis no Slovēnijas. Ģimene to veiksmīgi ir atjaunojusi, ietērpusi mūsdienu tūrisma piedāvājumā un veiksmīgi īstenojusi projektu. Otrs apskates objekts arī bija mazs ģimenes uzņēmums, kas no āboliem ražo ābolu sulu un vīnu, kā arī audzē dārzeņus un gaļu. Projekta rezultātā viņi iegādājās aprīkojumu augļu pārstrādei un ierīkoja telpas tūristu grupu uzņemšanai.

Otrajā dienā arī bija apskates vizītes pie projektu īstenotājiem un pa ievērojamām Slovēnijas vietām. Pirmais bija tūrisma informācijas centrs, kurš, pateicoties projektam, ir iekārtojis telpas. Tajās bija iespējams arī apskatīt un iegādāties vietējo amatnieku produkciju.

Tālāk devāmies uz vecāko Slovēnijas raktuvju ieguves pilsētiņu, kur atradās lielākie rūdas krājumi. Tajos ir atrodami vairāk kā 20 dažādi metāli, stalaktīti un stalagmīti, kas ir vieni no pasaulē ātrāk augošajiem. Ar projekta palīdzību viņi ir izveidojuši šo vietu kā tūrisma apskates objektu.

Interesanta bija Bogenšperka pils, kurā 17.gs. dzīvoja vēsturnieks Janez Vajkard Valvasor. Tā atrodas kalna galā un no tās paveras skaists skats uz kalnaino apkārtni. Šis ir ļoti iecienīts tūrisma objekts, tajā notiek pasākumi visu gadu, un vasarās tā ir ļoti populāra kāzu ceremoniju vieta.

Brauciena beigās baudījām pusdienas pie vietējā lauksaimnieka, kas ir arī VRG padomes loceklis. Viņš savā saimniecībā ir attīstījis dažādas tūristu iecienītas aktivitātes un ierīkojis pat savu izstāžu zāli, kas līdzinās mazam muzejam.

Vakarā pilsētā Kamnik bija vietējo amatnieku tirdziņš, kur varēja iegādāties dažādus darinājumus.

 

Šis pieredzes apmaiņas brauciens bija ļoti interesants un noderīgs. Ir vērts doties šādās vizītēs, lai paplašinātu savu redzesloku, redzētu, kā VRG funkcionē citās Eiropas valstīs un saprastu, ka ne vienmēr visur citur ir labāk un skaistāk. Arī mūsu teritorija ir pilna bagātībām, kā arī mūsu valsts sistēmai nav ne vainas.

Projektu vadītāja

Ilvija Ašmane

Komentāru nav
Pievienot komentāru
Tuvākie notikumi
Visi