“Nav vajadzīga ekonomista izglītība, lai iesniegtu projektu LEADER”

18.06.2018.

2018.gada 12.jūnijā Aizkraukles vēstures un mākslas muzejā “Kalna Ziedi” notika konference par “LAP 2014.-2020.gadam pasākuma LEADER ietekme uz Aizkraukles rajona partnerības teritorijas attīstību”.

Konferenci vadīja Latvijas Lauku Foruma valdes loceklis Āris Ādlers. Pasākumu atklāja Aizkraukles rajona partnerības valdes priekšsēdētājs Jānis Freimanis un Aizkraukles vēstures un mākslas muzeja “Kalna ziedi” vadītāja Dzintra Cepure.

Administratīvā vadītāja Alda Paura iepazīstināja ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģijas (SVVAS) ietekmi uz teritorijas attīstību. Par īstenotajiem un apstiprinātajiem LEADER projektiem, to problēmām un labajiem piemēriem. Savukārt ar saviem veiksmīgajiem projektiem iepazīstināja Jānis Zariņš no SIA “GFK centrs” ar projektu “Jaunjelgavas pārceltuve pār Daugavu”, Monta Nāburga kā IK Daugava ar projektu ”Radošās darbnīcas izveidošana Skrīveros”, Māris Gulbis no SIA “Angelica” ar projektu “Mežezera stāsts”, Ieva Rusiņa iepazīstināja ar Kokneses novadā realizēto projektu ieguldījumu novada attīstībā un Lidija Ozoliņa no biedrības “Upmales mantinieki”.

Interesanta izvērtās paneļdiskusija, kurā Āris Ādlers uzdeva jautājumus, par ko kas ir ilgtspējīgs un veiksmīgs projekts? Vai ir nepieciešama augstākā izglītība uzņēmējdarbībā, lai uzrakstītu veiksmīgu projektu un to realizētu? Kā sadarbojas pašvaldības ar biedrībām?

Diskusijā uz šiem jautājumiem atbildēja Aizkraukles rajona partnerības administratīvā vadītāja Alda Paura, Aizkraukles rajona partnerības padomes locekle Ināra Grīnblate, Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks, biedrības “Ērberģietes” pārstāve Astra Saveļjeva, uzņēmēja Inese Kāpiņa un publisko un privāto partnerattiecību biedrības “Zied zeme” vadītāja Linda Cīrule.

Galvenie secinājumi un atbildes uz jautājumiem diskusijas laikā:

  • labs projekts ir tāds, kurš ir ilgtspējīgs, t.i., tas turpinās vēl tad, kad projekts ir noslēdzies;
  • projektu iesniegt un īstenot var jebkurš, ja vien ir ideja un degsme par to, nav nepieciešams universitātes grāds, taču ir labi, ja tas ir – tas sniedz drošības sajūtu;
  • lai uzrakstītu labu projektu LEADER, ir nepieciešams izlasīt stratēģiju un Lauku Attīstības Programmu, kas ļauj iepazīties ar vērtēšanas kritērijiem;
  • biedrībai nav “jālāpa” pašvaldības caurumi, taču ļoti svarīga ir savstarpējā sadarbība, lai projekts tiktu veiksmīgi realizēts;
  • projekta iesniegšana LEADER ne ar ko neatšķiras no sniegšanas citā finanšu instrumentā, vienīgi nianses;
  • projektu sniegšana Aizkraukles rajona partnerībā ir vienkāršāka, cilvēcīgāka un vieglāka nekā citur.

Noslēgumā apmeklētājus priecēja kapella “Karikste” ar mūziku, dančiem un sieru ielīgošanas noskaņās.

Komentāru nav
Pievienot komentāru
Tuvākie notikumi
Visi