Aizkraukles rajona partnerība dodas uz pirmo tikšanos projekta “Bioekonomikas attīstība lauku reģionos” ietvaros

29.01.2018.

Aizkraukles rajona partnerība dodas uz pirmo tikšanos projekta “Bioekonomikas attīstība lauku reģionos” ietvaros

 

Projekta “Bioekonomikas attīstība lauku reģionos” jeb Inno-Eco pirmā tikšanās notika 25.01-26.01.2018 Igaunijā, Harjumaa. No Aizkraukles rajona partnerības piedalījās šī projekta vadītāja Ilvija Ašmane un administratīvā vadītāja Alda Paura, Igaunijas vietējo rīcības grupu Western Harju Partnership pārstāvēja Ede Teinbas un Kerli Lambing. Diemžēl sniega vētras dēļ uz šo tikšanos no Somijas neieradās vadošā partnera pārstāvis.

Pirmajā dienā notika seminārs kopā ar vietējiem uzņēmējiem un Harri Moora no Stokholmas Vides institūta (https://www.sei-international.org/ ). Viņš iepazīstināja ar cirkulārās ekonomikas jēdzienu un piemēriem, palīdzēja saprast, kas būtu tās lietas, ko būtu iespējams mainīt katrā uzņēmumā, ņemot vērā cirkulārās ekonomikas principus.

Svarīgākie pamatprincipi ir:

  1. Jebkurā procesā mēģināt izmantot pec iespējas mazāk materiālu, enerģijas, izejvielu;
  2. Sadarbošanās – šis arī ir “klupšanas akmens” Igaunijā, kad vietējie mazie uzņēmumi labāk izvēlas cīnīties vieni paši, nevis kooperēties un meklēt izdevīgākos risinājumus kopā;
  3. Lai pēc iespējas vairāk uzņēmumu un cilvēku sāktu rīkoties pēc cirkulārās ekonomikas principiem, ir jāsāk ar domāšanas maiņu;
  4. Jāveido jauns biznesa modelis.

Vienu no labākajiem piemēriem pauda Kristen Reedik, kas strādā kosmētikas uzņēmumā Signe Seebid (http://www.signeseebid.eu/ ), kas jau dažādos veidos ievieš cirkulārās ekonomikas principus. Piemēram, viņi savas produkcijas pārvadāšanai un izplatīšanai neizmanto kādas īpaši ar viņu logo marķētas kastes vai maisiņus. Viņi tos saliek jau kāda piegādātāja kastē un uzspiež virsū savu zīmogu un logo. Tas izmaksā daudz lētāk un ietaupa resursus un naudu.

Nākošajā dienā bija tikšanās tikai VRG partneriem, kuru laikā tika veidots galvenais koncepts par to, kādas varētu būt šī projekta galvenās aktivitātes, jomas, cilvēku skaits, laika grafiks u.c. ar projektu saistītas lietas.

Kopumā tikšanās bija ļoti pozitīva un, protams, noderīga, jo tas ļāva arī iespēju redzēt, kā visas ar LEADER saistītās lietas notiek pie mūsu kaimiņiem. Paviesojāmies arī viņu ofisā.

 

 

Komentāru nav
Pievienot komentāru
Tuvākie notikumi
Visi