Ar LEADER projektiem tiek uzlabota publiskā infrastruktūra Neretā

20.08.2020.

Neretas novada pašvaldība atpūtas un pasākumu norises vietā Sudmalu salā, kur izveidota brīvdabas estrāde, veikusi ievērojamus renovācijas darbus.

Projekta “Neretas Sudmalu jaukā sala” ietvaros atjaunoti skatītāju soliņi, estrādes koka vairogi, nobruģēts estrādes augšējais laukums un kāpnes. Uzlabotā infrastruktūra dod jaunas iespējas gan vietējiem pašdarbniekiem, gan viesmākslinieku kolektīviem.

Brīvdabas estrādes burvību izmanto relaksācijai daudzi tūristi, jo estrādes teritorijā novietots tēlnieka Induļa Rankas veidotais Jāņa Jaunsudrabiņa skulpturālais portrets.

Apceļojot Sēliju un iegriežoties Neretā, nevar nepamanīt vienu no senākajiem Zemgales dievnamiem – Neretas evanģēliski luterisko baznīcu. Ārēji vienkāršā celtne glabā vērtīgas vēstures liecības, kas izpelnījušās mākslas vēsturnieku ievērību.  Baznīcai ir Valsts nozīmes kultūrvēsturiskā pieminekļa statuss.

Ar realizēto projektu “Neretas evanģēliski luteriskās baznīcas fasādes renovācija” baznīca ir atguvusi savu balto krāsojumu,  līdz ar to ievērojami uzlabots Neretas centrālās ēkas vizuālais tēls.

Vairāk nekā piecdesmit gadu Neretas novada sabiedrībā virmojusi ideja par novadpētniecības muzeja veidošanu. Muzeja izveides nepieciešamību nosaka rakstīto un lietisko vēstures materiālu ilgu gadu un vairāku paaudžu laikā uzkrātais daudzums privātās kolekcijās visos četros Neretas novada pagastos.

Biedrība “Upmales mantinieki”, realizējot projektu “Neretas novada novadpētniecības muzeja izveide”, muzeju ierīkojusi Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas Mazajā skoliņā muzejam atvēlētajās telpās. Šī izvēle radās sadarbībā ar vidusskolas administrāciju un Neretas novada domi, domājot par Mazās skolas ēkas sabiedrisku izmantošanu. Tika veikti telpu remonta darbi, to aprīkošana ar nepieciešamajām iekārtām un mēbelēm. Jaunais Neretas novada muzejs tiek veidots ar visu Neretas novada iedzīvotāju palīdzību. Izvērtējot privātos arhīvus, fotogrāfiju kolekcijas, senos iedzīves priekšmetus, iedzīvotāji piedāvā eksponātus topošajam novada muzejam, tā veidojot bagātīgu un vērtīgu muzeja krājumu, kas stāstīs par cilvēkiem un notikumiem Neretas novadā laiku lokos!

Projektu uzraudzība tika veikta 22.07.2020.

Komentāru nav
Pievienot komentāru
Tuvākie notikumi
Visi