Medus ceļš Pilskalnē

23.08.2019.

16. augustā Pilskalnes pagastā interesenti tika aicināti doties pa t.s. Muižas zemju medus ceļu, kas sākās pie “Pāvuliņu” mājas ceļa gala. Lai iesildītos turpmākajam ceļam, medus ceļa gājēji Neretas novada novadpētniecības muzeja vadītājas Lidijas Ozoliņas vadībā dziedāja tematiskas dziesmas par bitēm un dravniecību, kā arī, Pilskalnes pagasta pārvaldes Ainas Vadzītes un kultūras darba organizatores Mirdzas Varekojas aicināti, devās jautrā rotaļā ar zaglīgā lāča notveršanu.


Pēc lustīgas izskriešanās tālāk viesi devās apmeklēt bišu dravu “Pumpuri”, kur māju saimniece Marija Šalna demonstrēja bišu produktu inventāru, bišu produktus, kā arī ikviens radošajā darbnīcā pagatavoja vaska sveci, ko vēlāk aizdegt Gricgales lūgšanu namā. Tāpat drosmīgākie, kas nebaidās no bitēm, devās apskatīt guļstropus. “Pumpuru” saimniece Marija pastāstīja, ka viņas aprūpē ir aptuveni 200 bišu saimju.


Nākamais posms medus ceļā bija bišu dravas “Pūteļi” apciemojums, kur viesmīlīgā saimniece Monika Pavloviča laipni uzņēma pasākuma dalībniekus savā saimniecībā, viesus sēdinot apaļā lapenē, kā ieejas karti dodot dziesmu lapu un sniedzot pareizu atbildi uz kādu no jautājumiem par bišu zinībām. Mājas saimnieks Broņislavs dalījās iecerēs nākotnes plānos par savu sapni saimniecībā reiz izveidot Bišu muzeju.
Kārtīgi padziedājuši un pacienājušies ar “Pūtēļu” saimnieces sarūpētajiem gardumiem, dalībnieki devās tālāk ceļā uz Gricgales lūgšanu namu, kur aizdedza “Pumpuru” saimniecībā izgatavotās bišu vaska sveces sēļu spēka slavināšanai. L.Ozoliņa sniedza arī nelielu ieskatu ēkas vēsturē.


Savukārt no lūgšanu nama ceļš “Sēlijas salu” dalībnieku grupiņu veda uz Gricgales medus saldās dzīves krogu – Medņu krogu, kura ilggadēja saimniece ir rakstniece un novadpētniece Lūcija Ķuzāne. Šeit viesus sagaidīja Pilskalnes saimnieču bagātīgi klāts galds gan ar sēļiem raksturīgo ēdienu batviņu jeb jauno biešu lapiņu zupu, gan pankūkas, gan dažādi citi gardumi. Keramiķe Zanda Ragele piedāvāja radošo darbnīcu “Katram savs māla medus pods”. Viņas prasmīgo roku vadībā gan liels, gan mazs varēja pagatavot kādu podiņu, trauciņu, ko pēc tam māksliniece noglazēs un apdedzinās, un pēcāk jau gatavu, izžuvušu varēs saņemt savā īpašumā.
Jolanta Albrehta savā radošajā darbnīcā mācīja no filca pagatavot biti. Daudzi pasākuma mazākie dalībnieki rūpīgi ar diegu un adatu sadiedza bites ķermenīti un ar šķērēm glīti safrizēja mazas bitītes.
Pasākums noslēdzās ar nelielu improvizētu teātri, kur dalībnieki varēja iejusties aktieru lomā, izspēlējot dažādus pasaku tēlus.

Informāciju sagatavoja Daiga Meldere.

Komentāru nav
Pievienot komentāru
Tuvākie notikumi
Visi