Pirmais pieredzes apmaiņas brauciens uz Somiju Aprites ekonomikas projekta ietvaros

25.09.2018.

No 2018.gada 17. – 20. septembrim projekta Nr. 18-00-A019.333-000003 “Aprites ekonomika lauku reģionos. Global Eko – Inno Eko” ietvaros pirmā grupa kopā ar projektu vadītāju Ilviju Ašmani devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Somiju, Kankaanpaa. No mūsu reģiona devās šādi pārstāvji: Anta Kučere, ZS Janavas; Inese Stičinska, ZS Bļodiņas; Jānis Vaivars, ZS Ragāres; Karīna Zelezneva, SIA “Straume SK”.

Pirmajā dienā notika seminārs, kur savu pieredzi prezentēja Reetta Nevala no Agro-Ecological Park, kas ir viens no lielākajiem uzņēmumiem, kas pārstrādā dzīvnieku atlikumus. No tiem tiek ražots mēslojums zemei, dzīvnieku un zivju barība un proteīns, tauki. Uzņēmums darbojas jau vairāk nekā 50 gadus un šobrīd dod darbavietas aptuveni 150 cilvēkiem. Papildus uzņēmumam ir sava biogāzes stacija un vēja parks, notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kā arī aptuveni 7 ha ar siltumnīcām, kurās tiek audzēti tomāti un zaļumi.

Growth by recycling

Biogas and nutrient recycling

Īpaši interesants bija Petri Koivisto no Nordic Herbs Oy, kurš stāstīja par zāļu tēju vākšanu un ogu lasīšanu. Arī viņš līdzīgi kā pieredzē aizbraukušie latvieši tās vāc, kaltē un arī ražo pulveri.

Nordic Herbs Finland

Nākošajā dienā vispirms devāmies uz Konto Oy, kas no kūdras 80% un poliestera 20% ražo skaņas izolācijas plāksnes, kas kalpo arī kā siltumizolācijas materiāls. Viņi spēj tās nokrāsot jebkādās krāsās, uz tām var zīmēt dažādas ainavas un pat izveidot dažādas formas. Tas ir dabīgs un dabai draudzīgs materiāls, siltumvadītspēja 0,037 W/mK.

Pa ceļam uz meža pastaigu takām iegriezāmies Veneskoski, kur vietējais lopu audzētājs rekonstruē brīvdabas teātri. Projekta kopējais budžets ir 450 000 EUR, no kuriem 60% ir līdzfinansējums. Un vietējā katlu mājā, kas darbojas ar šķeldu un kur vietējie ir izveidojuši kooperatīvu.

Interesanti bija ražošanas uzņēmumā, kur no priežu mizas tiek ražots ekstrakts. Tas ir kā veselības dzēriens, ko ieteicams dzert katru dienu.

Ravintorenkaan esite

Visu semināra prezentāciju materiālus iespējams apskatīt šeit: http://www.prizz.fi/globaleco#.W6npnWNRU2z

 

Komentāru nav
Pievienot komentāru
Tuvākie notikumi
Visi