Notika pirmais Latvijas bioekonomikas forums – Daugmalē, 5. un 6.decembrī

08.12.2017.

Biedrības “Aizkraukles rajona partnerība” administratīvā vadītāja un projektu vadītāja Ilvija Ašmane piedalījās biedrības “Latvijas Lauku forums” organizētajā seminārā VRG pārstāvjiem Bioekonomikas forums 5. un 6.decembrī 2017.

Lai gan Latvijā ir īstenotas daudzas iniciatīvas, kas saistītas ar bioekonomiku, bioekonomikas koncepts vietējiem attīstības veicinātājiem daudzkārt ir neskaidrs. Ziemas foruma mērķis ir radīt vienotu izpratni par koncepta būtību dažādām iesaistītajām pusēm, kuras ir ieinteresētas izmantot jauno pieeju lauku attīstībai. Līdzteku izpratnes veicināšanai, koncepta izpratne ļaus vietējo rīcības grupu pārstāvjiem izveidot sadarbības iniciatīvas, iekļaujot šo tēmu starpteritoriālu un starpvalstu projektos, atbilstoši savu teritoriju SVVA stratēģijām, piemēram, lai radītu jaunus uzņēmumus lauku teritorijās.

Apmācību pirmajā daļā viesojāmies Jelgavas LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses centrā, kur vadītāja profesore Sandra Muižniece-Brasava mūs iepazīstināja ar centra darbību, jaunākajiem pētījumiem un zinātnieku atklājumiem. Šajā centrā ikviens pārtikas ražotājs var saņemt konsultāciju par iepakojumu, produkta izstrādi un uzlabošanu. Šādu palīdzību jau izmantojuši tādi populāri ražotāji kā brokastu pārslas “Milzu”, bērnu pārtika “Rūdolfs”, pupas “Papuchi” u.c.

Nākošās prezentācijas notika Daugmales multifunkcionālajā centrā, kur pirmais uzstājās Juka Loka no Somijas. Viņš iepazīstināja ar Sondankilas pašvaldības piemēriem, kā viņi ir veicinājuši attīstību vietējā teritorijā. Galvenais secinājums ir tāds, ka, lai nezaudētu naudu vietējā lauku teritorijā, ir jāattīsta vietējā ražošana. Ir maksimāli jāizmanto uz vietas esošie resursi un jāsamazina transportēšana un izejvielu daudzums. Jāveicina tiešā tirdzniecība un uz uzticēšanos balstīts vietējo uzņēmēju tīkls.

Ieva Sulutaura pastāstīja par savu inovatīvo biznesa ideju BEE IN, kur ar rokām tiek ražotas vaska drāniņas, kas ir kā alternatīva polietilēna plēvēm, piemēram, uzglabājot sieru ledusskapī. Tās ir ražotas no kokvilnas auduma, kas piesūcināts ar bišu vasku. Sasildot rokās, tās ir elastīgas un var ieņemt paredzēto stāvokli, tās var nomazgāt un izmantot atkal.

Otrajā dienā Mads Randbols Volfs no Dānijas uzsvēra, ka bioekonomika ir ilgtspējīga pārmaiņa. Galvenie elementi tā sasniegšanā ir iedzīvotāju izglītošana, pētniecības veicināšana, inovāciju un biotehnoloģiju ieviešana, digitalizācija, esošās infrastruktūras uzlabošana un pietiekama finansējuma nodrošināšana.

 

Komentāru nav
Pievienot komentāru
Tuvākie notikumi
Visi