Projektā iedzīvotājus iepazīstinās ar melno pirti un pirts rituāliem

28.09.2018.

Biedrība “Pirtnieku kopa „Kadiķītis”” īstenojusi projektu “Melnās pirts atpazīstamības un pieejamības uzlabošana”. Projekts realizēts sadarbībā ar “Aizkraukles rajona partnerību”, ar Eiropas Savienības fondu finansējumu un Pļaviņu novada domes līdzfinansējumu.

Ar šo iniciatīvu pirtnieku kopa iecerējusi popularizēt latvisko jeb melno pirti, pirts rituālus, veselīgu dzīvesveidu, saudzīgu attieksmi pret dabu, kā arī veicināt uz nacionālo kultūras mantojumu balstītas pirts pieejamību. Projekta rezultātā biedrība iegādājusies galdus, solus, telti, pirtsslotu vannas un izgatavos informatīvu materiālu. Iegādātais pirts inventārs tiks izmantots, lai izglītojošās nodarbībās interesentus iepazīstinātu ar melnās pirts vēsturi, pirts rituāliem, kā arī piedāvātu pirts rituālu vissenākajā no latviskās pirts veidiem – melnajā pirtī. Uzsākta arī sadarbība ar Pļaviņu novada Tūrisma informācijas centru, lai īstenotu kopīgus pasākumus.

Pirts atrodas Pļaviņu novada Aiviekstes pagasta “Austrumos” un ir pieejama ne vien Pļaviņu novada iedzīvotājiem, bet arī citiem interesentiem un tūristiem.

Pirts saistās ar senām tautas tradīcijām, jo tā izmantota ne tikai higiēnisku apsvērumu dēļ, bet arī kā dziedināšanas un jaunas dzīvības rašanās vieta. Tai ir pozitīva ietekme ne tikai uz cilvēka veselību, bet arī psiholoģisko un garīgo labsajūtu. Biedrības „”Pirts kopa ”Kadiķītis”” locekļi darbojas pirts jomā jau vairāk nekā 40 gadus un uzskata par savu uzdevumu nodot savas darbības laikā uzkrātās zināšanas un prasmes nākamajām paaudzēm, popularizējot senču atstāto mantojumu – pēršanos melnajā pirtī un ar to saistītās pirts tradīcijas.

Projekts “Melnās pirts atpazīstamības un pieejamības uzlabošana” īstenots LAP 2014. – 2020. aktivitātes 19.2.2. “Vietas potenciāla attīstības iniciatīvas” ietvaros, atbilstoši stratēģiskajam mērķim M2, ar kuru veicinās iedzīvotāju dzīves kvalitātes paaugstināšanos Aizkraukles rajona partnerības darbības teritorijā, un rīcībai Nr. 2, sekmējot atbalstu sabiedriskām aktivitātēm teritorijas iedzīvotājiem.

Sanita Kitajeva

Pļaviņu novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

29355624, sanita.kitajeva@plavinas.lv

Komentāru nav
Pievienot komentāru
Tuvākie notikumi
Visi